piątek, 9 października 2015

SMAKI WENECJI EUGANEJSKIEJ

Wenecja to nie tylko tłumy ludzi przechodzące wąskimi uliczkami, ażurowe pałace na wodzie, śpiewający gondolierzy, tramwaje wodne ...
To także osobliwa kuchnia która coraz bardziej idzie w zapomnienie i nie zwraca na siebie uwagi ...



   
Od wielu lat rzesze ludzi wybierają się na wakacje do słonecznej Italii, aby odpocząć od zgiełku otaczającego nas świata. Poznać i zobaczyć a także poczuć ten niemały skrawek ziemi który każdego dnia  zachwyca i nie pozwala o sobie zapomnieć. 
Italia to kraj bogaty w różnorodne krajobrazy: morze i góry, pola i pagórki, wsie i miasta. Deklarujemy się w nim sztuką, literaturą i kultur, ale także staramy się poznać miejscowe zwyczaje, styl bycia, nawyki i oczywiście kuchnię. 
Spostrzegamy, że mieszkańcy tego kraju w codzienne nowoczesne życie wplatają swoje tradycje. 
Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków, przechodzą z pokolenia na pokolenie . Tradycje utrwalane są przez organizowanie licznych świąt i festynów, jak segra delle castagne (święto kasztana), segra del porcino (święto prawdziwka), segra del pesce (święto ryby), segra del vino (święto wina) itd.  Basta! ;)                                                                     



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz