SMAKI WENECJI EUGANEJSKIEJ
Wenecja to nie tylko tłumy ludzi przechodzące wąskimi uliczkami, ażurowe pałace na wodzie, śpiewający gondolierzy, tramwaje wodne ...
To także osobliwa kuchnia która coraz bardziej idzie w zapomnienie i nie zwraca na siebie uwagi ...
Od wielu lat rzesze ludzi wybierają się na wakacje do słonecznej Italii, aby odpocząć od zgiełku otaczającego nas świata. Poznać i zobaczyć a także poczuć ten niemały skrawek ziemi który każdego dnia zachwyca i nie pozwala o sobie zapomnieć.
Italia to kraj bogaty w różnorodne krajobrazy: morze i góry, pola i pagórki, wsie i miasta. Deklarujemy się w nim sztuką, literaturą i kultur, ale także staramy się poznać miejscowe zwyczaje, styl bycia, nawyki i oczywiście kuchnię.
Spostrzegamy, że mieszkańcy tego kraju w codzienne nowoczesne życie wplatają swoje tradycje.
Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków, przechodzą z pokolenia na pokolenie . Tradycje utrwalane są przez organizowanie licznych świąt i festynów, jak segra delle castagne (święto kasztana), segra del porcino (święto prawdziwka), segra del pesce (święto ryby), segra del vino (święto wina) itd. Basta! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz